Länssjukhuset Kalmar. Foto: SVT

Ingen lex Maria-anmälan efter spädbarns död

Uppdaterad
Publicerad

Spädbarnet dog under taxiresan mellan sjukhusen i Kalmar och Kristianstad – och mamman misstänks för barnadråp. Men sjukvården kommer inte göra en lex Maria-anmälan, skriver P4 Kalmar.

Det var i början av november som ett barn dog under en taxiresa mellan sjukhusen. Strax efteråt häktades mamman, skäligen misstänkt för barnadråp. Hon har nu släppts ur häktet, men brottsmisstankarna finns kvar och en polisutredning pågår fortfarande.

Väntar på obduktionsprotokollet

I samband med händelsen gjorde länssjukhuset i Kalmar en egen utredning, som nu är klar, skriver P4 Kalmar. Resultatet är att man inte kommer göra en någon lex Maria-anmälan.

– Med det material vi har i dag är min bedömning att det inte finns anledning till en anmälan enligt lex Maria, säger Gunhild Nordesjö Haglund, chefsläkare på Länssjukhuset i Kalmar till radion.

Ärendet är dock inte helt stängt, uppger hon, eftersom de inte har haft tillgång till obduktionsprotokollet under utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.