Ingen moské i Alvesta – planerna lagda på is

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer står det nu klart att föreningen Allians Kaukasus inte lyckats få fram de fem miljoner som behövs för att starta bygget av ett kulturhus med bibliotek, moské och fritidsgård i Alvesta.

Enligt talesmän för föreningen har finansiärer dragit sig ur projektet eftersom det drog ut på tiden. Ett bygge på Svampvägen är därmed inte längre aktuellt och tomten kommer nu att gå tillbaka till kommunen.
Projektet att bygga ett kulturhus med moské har kantats av problem. Cirka 600 personer skrev på en protestlista mot moskébygget och bygglovet överklagades formellt av fem personer, men Mark- och miljödomstolen gav klartecken.

Moské på annan plats

Föreningen behövde därefter snabbt få fram fem miljoner till grunden, som måste stå klar senast den sista april i år. Det gick trögt med insamlingen och bygglovet förlängdes. Föreningen fick återstoden av året på sig att hitta finansiärer för att kunna starta bygget, men har alltså inte lyckats.

– Det finns planer på att göra ett nytt försök att bygga ett kulturcenter. Vi har människor som är beredda att bidra ekonomiskt, men de vill vara säkra på att det blir av utan störningar, säger Sharif Salangiri till SVT Nyheter Småland.

Föreningen ska nu gå igenom projektet och analysera eventuella misstag som gjort i processen, för att så småningom kunna göra ett nytt försök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alvesta

Mer i ämnet