Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hampus Hjorton, biträdande smittskyddsläkare i Region Kronoberg, tror att en eventuell ny coronatopp kan hanteras bättre tack vare de lärdomar som dragits under tidigare vågor. Foto: Oskar Mattisson/SVT

Ingen oro för ny coronavåg – ”Vi vet hur vi ska hantera det”

Publicerad

Folkhälsomyndigheten befarar att smittspridningen av coronaviruset kan skjuta i höjden mot slutet av sommaren. De lokala smittskyddsenheterna i Kronoberg och Kalmar län säger att de är beredda – men inte oroliga.

I en rapport om hur smittspridningen av coronaviruset förväntas se ut framöver målar Folkhälsomyndigheten upp två scenarier. I båda ökar smittspridningen i slutet av sommaren och början av hösten.

– Men det kommer bli en lägre topp i smittspridningen nu än vad vi såg i vintras med omikronvarianten, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

I Kalmar län rapporterades 35 positiva provresultat för covid-19 förra veckan, vilket är en liten uppgång jämfört med veckan innan. Fyra patienter med covid-19 vårdas på sjukhus, men för andra åkommor.

”Finns särskilda rutiner”

Biträdande smittskyddsläkaren i Region Kalmar län, Per-Åke Jarnheimer, är inte orolig för att det ska bli som det varit innan, men säger att om det sker en ökning så är de beredda.

– Vi har med det i vårt medvetande och när det gäller vårdens kapacitet har vi numera stor erfarenhet av hur vi ställer om. Det finns särskilda rutiner.

Förberedda på ökning

I Kronobergs län har antalet bekräftade covid-19-fall legat på mellan 21 och 43 fall per vecka sedan vecka 17. Regionen ser ingen ökning de senaste veckorna och i nuläget vårdas ingen patient med covid-19 på sjukhus.

Och även här finns en beredskap för ökad smittspridning.

– Vi har hela tiden räknat med en ökning framåt hösten och är förberedda på det. Vi har hyfsat bra koll på covid-19, så vi vet hur vi ska hantera det. Det finns olika etablerade lösningar, säger biträdande smittskyddsläkare Hampus Hjorton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer