Ingen risk för allvarliga vårdskador efter IT-haveriet

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans IT-haveri har det inte kommit fram några uppgifter som lett till att Region Kronoberg kommer att göra någon lex Maria anmälan. En teknisk utredning har påbörjats för att granska vad det var som orsakade haveriet.

– Enligt den regionala chefläkaren, Pär Lindgren, har det än så länge inte framkommit några uppgifter om patienter som drabbats av någon allvarlig vårdskada, säger Stefan Silvander Ahlrik, pressekreterare på Region Kronoberg.

Det var ett tekniskt problem i Region Kronobergs IT-system som medförde att Region Kronoberg inte kunde komma åt sitt intranät i fredags. Via intranätet nås flera av Region Kronobergs program – däribland deras journalsystem.

Växjö

Problemen började vid midnatt. Vid lunchtid meddelades att delar av systemet var igång igen.

Hur många patienter som påverkades är fortfarande oklart.

– Än så länge vet vi inte. Det är svårt att säga eftersom det till exempel kan handla om privata vårdgivares behov av journalsystemet.

Inga svar ännu

Än så länge finns inga svar på varför IT-systemet kraschade. IT-verksamheten granskas nu i en rapport, och den särskilda krisledning som sattes in med anledning av händelsen kommer också att analyseras.

– De första indikationerna jag har fått är att rapporterna kan komma att presenteras i slutet av oktober, säger Stefan Silvander Ahlrik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet