Var fjärde lots går i pension de närmaste fyra åren

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde lots i landet kommer gå i pension de närmaste fyra åren visar statistik från Sjöfartsverket. Något som kan komma att påverka svensk handel och ekonomi negativt. Men i Kalmar lotsområde kommer tillgången vara god hävdar områdeschef Tommy Andersson på Sjöfartsverket.

– Här är vi lyckligt lottade tack vare att Sjöfartshögskolan i Kalmar funnits här i många år. När folk går in och utbildar sig till sjökaptener så stannar de ofta kvar i området, säger Tommy Andersson.

Lång utbildningstid

Kalmar lotsområde sträcker sig från Östergötland i norr till Skånes sydöstra kust. Området innefattar även Öland och Gotland.

Vägen till att bli lots är lång och krävande. För den som vill bli lots idag väntar tre års studier som sjökapten med en fartygsförlagd praktik på 360 dagar.

Därefter följer krav på arbete som styrman i ungefär 5 – 6 år för att ha arbetat ihop den sjötid som kompetensen för sjökapten kräver. Efter det krävs en intern utbildning som det sista steget till att bli lots.

Diskussioner om ny utbildning

Men utbildningssystemet kan komma att förändras i framtiden. Sjöfartsverket och de två sjöfartshögskolor som finns, i Kalmar och Göteborg, har börjat diskutera en framtida lotsutbildning.

– Vi har ett påbörjat samarbete med skolorna om att titta över en utbildning som är direkt riktad till lotsarna så de inte behöver åka omkring på oceanfart för att få ihop sjötid. Vi gör en intern utbildning till dem som utgår från att de ska göra, det vill säga att manövrera båtar lokalt, säger Tommy Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.