Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Region Kronoberg har intresset för att ta en fjärde dos covidvaccin varit lågt hittills för nya gruppen 18 år och uppåt. Foto: TT

Ingen rusning efter att ta en fjärde dos vaccin mot covid

Uppdaterad
Publicerad

Sedan slutet av september kan alla invånare över 18 år i Region Kronoberg och Region Kalmar att ta fjärde dosen vaccin mot covid 19. Men hittills har det inte varit någon rusning efter doserna.

– Det är inget överdrivet stort intresse och vi vet inte varför det är så, säger Annika Tigerhielm som är koordinator för covidvaccinationer i Region Kronoberg, och fortsätter:

– Så här ser det ut i hela Sverige och det kan bero på många saker, att folk kanske inte vet att man kan vaccinera sig eller om personer väntar och gör det samtidigt som mot säsongsinfluensan.

Via vårdcentralen

Numera är det via vårdcentralerna som vaccinationerna görs och där finns det mycket lediga tider och god tillgång på vaccin, enligt regionen.

– Vårdcentralerna har skapat kapacitet för att kunna vaccinera, men den kapaciteten kan inte hållas uppe om inte tiderna bokas. Därför vill vi att man tar vara på chansen som finns nu. Vi ska göra olika kampanjer via sociala medier för att försöka nå folk, säger Annika Tigerhielm.

Är det ett problem att intresset är lågt?

– Absolut vill vi att alla tar dos fyra, det är också ett nytt uppdaterat vaccin som erbjuds.

Numera är det enbart personer över 65 år som av Folkhälsomyndigheten rekommenderas ta covidvaccin. För personer mellan 18 och 64 år är det ett erbjudande.

Så här många doser hade getts inom Region Kronobergs område till och med 4/10.

• Dos 1: 149 600

• Dos 2: 149 266

• Dos 3: 106 225

• Dos 4: 40 773

• Dos 5: 15 617

• Dos 6: 45

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer