Vargangrepp i Kronoberg kan vara Jönköpinsgvargen som flyttat

Publicerad

Årets första fall av vargangrepp inträffade i Pjätterydstrakten, där fem får miste sina liv. Länsstyrelsen är inte säker på om det handlar om samma varg som attackerade djur i Jönköpings län under sommaren.

Natten till tisdagen skedde ett vargangrepp i Pjätteryd utanför Älmhuls kommun. Länsstyrelse besiktningsman Rune Håkansson kallades till platsen och han konstaterade att det rörde sig om varg.

Rune Håkansson  säger att det kan röra sig om samma varg som under sommaren attackerade djur i Jönköpings län, men att man i nuläget inte kan veta säkert. Det finns dock sätt att få veta.

– I detta fall har vi tagit DNA i bitmärkena på några djur här, där kan man se om man har motsvarande DNA från fall i Jönköpings län, säger Rune Håkansson.

Kommer skyddsjakt bli aktuell efter det här angreppet?

– Nej, efter enstaka angrepp blir det ingen skyddsjakt. Det måste bli upprepade gånger om det måste komma i fråga, säger han.

Länsstyrelse besiktningsman Rune Håkansson konstaterade första fallet av vargangreppet i år i länet. Foto: Farhad Khalili/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.