Johan Aspegren, presschef på Eon. De har sökt med helikopter längst ledningarna utan att hitta något fel. Foto: pressbild/TT

Felet inte hittat – reservkabel fortfarande inkopplad

Publicerad

Eon har sökt med helikopter längst ledningarna, men de har ännu inte hittat vad som kan ha orsakat det stora strömavbrottet under onsdagen. Nu hoppas Eon att analysingenjörer ska hitta felet.

Mellan klockan tolv och två på onsdagseftermiddagen blev 36 000 av Veabs kunder i Kronobergs län utan ström. Och orsaken till felet har varit svårt att hitta. 

– Vi har flugit med helikopter, men de hittade bara ett litet fel som inte har förorsakat avbrottet. Vi har också haft folk vid stationerna som tittat efter fel, men de har inte heller hittat något fel, säger Johan Aspegren, presschef på Eon.

Räknar på felströmmar

Istället försöker Eon nu hitta felet på annat sätt, men de kommer ta längre tid.  

– Våra analysingenjörer sitter just nu och räknar och räknar på felströmmar. De kan räkna ut var felet uppstod och vad de kan ha berott på, men dessvärre hinner de inte räkna fram det under dagen. 

Reservledning inkopplad

Innan felet har hittats och åtgärdas är det en reservledning som förser de drabbade områdena med ström och det gör att det finns en förhöjd risk. 

– Nu finns det ingen reservmatning till Växjö, för det är den vi använder och matar med. Visst man kan säga att det finns en liten förhöjd risk, men historiskt sätt blir det väldigt få fel på den här typen av ledningar, säger Johan Aspegren. 

Samtliga kunder ska nu ha återfått sitt bredband efter strömavbrottet i Växjö, rapporterar Wexnet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elavbrottet i Växjö

Mer i ämnet