Inget fel i vården vid förlossningsdöd

Uppdaterad
Publicerad

Mamman som dog i anslutning till en förlossning i Växjö dog inte på grund av fel i vården, slår chefsläkarnas utredning fast.

I slutet på maj avled en kvinna i anslutning till en förlossning vid centrallasarettet i Växjö. Det var då det andra dödsfallet på kort tid där en gravid mamma omkommit i samband med vård vid lasarettet.

Nu har chefsläkarna i Region Kronoberg utrett händelsen i maj och kommer fram till att dödsfallet inte orsakades av felbedömningar i vården.

Kvinnan hade sökt vård på kvinnokliniken några dagar innan med komplikationer i samband med graviditeten.

När hennes värden försämrades beslutade läkarna att göra ett akut kejsarsnitt. Man lyckades rädda barnet med mamman avled kort efter förlossningen.

Dödsorsaken, svår havandeskapsförgiftning och hjärnblödning, var medicinsk och inte en vårdskada, skriver Region Kronobergs i ett pressmeddelande. Därför kommer chefsläkare inte att göra en Lex Maria-anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.