Hör Tord Gustafsson berätta om hur Markaryd hamnat i toppen för insamlingen till Världens barn. Foto: SVT

Insamlingen till Världens barn: Markaryd topp fem i Sverige igen

Uppdaterad
Publicerad

Varje år tävlar alla kommuner i landet om vem som kan samla in mest pengar per capita till Världens Barn. Markaryd har placerat sig topp fem sedan 2015 – och så blev det även i år.

I veckan avgjorde årets kommunkamp – den återkommande nationella tävlingen i vem som kan skramla ihop mest till välgörenhet. Markaryd hamnade på en fjärdeplats.

  – Vi är stolta, säger Tord Gustafsson, kultur- och fritidschef.

Engagemanget för Världens Barn hos Markarydsborna började 2014. Då hamnade kommunen i botten, och blev därmed sämst i landet på insamlingsfronten.

– Då hade vi missat att fylla i en kod, så vi kom inte med, säger Tord Gustafsson.

620 000 kronor

Den missen gjorde att Markaryd med sina 10 000 invånare antog utmaningen om att samla in 1,1 miljoner året efter.

Då blev resultatet det motsatta och Markaryd blev istället bäst i landet. Sedan dess har den lilla kommunen i sydvästra Kronoberg fortsatt ligga topp fem på listan med sin insamling.

– Det är en jättefin sporre att vara med i toppen, säger Tord Gustafsson.

I år fick Markarydsborna in 620 703 kronor till insamlingen. Bara Öckerö, Sorsele och Arjeplog samlade in in mer pengar per capita.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.