Samma dag som Mikael Hesselgren, räddningschef i Hultsfred, varnade för extrem brandrisk i SVT:s direktsändning utbröt en större brand i Lönneberga – och släckningen blev en dyr historia. Foto: SVT

Insats vid skogbrand kostade över en miljon – Hultsfred söker ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som värmerekord slogs i Hultsfreds kommun utbröt en större skogsbrand i området. Branden tros ha startat efter att någon eldat elkablar i skogen – och släckningsinsatsen kostade räddningstjänsten över en miljon kronor.

Den 18 juni i år slogs värmerekord i Målilla med 34,6 grader och räddningschefen i Hultsfreds kommun varnade då i SVT:s direktsändning om allvarliga konsekvenser om det skulle börja brinna. Något som också inträffade.

Spridningshastighet på 19 meter per minut

En stor skogsbrand väster om Lönneberga bröt ut och ledde till en omfattande insats av räddningstjänsten i Hultsfreds kommun. Bland annat skickades två helikoptrar till området för att vattenbomba.

– Ja i våra mått mätt var det en omfattande insats med många timmars arbete. Vi hade en spridningshastighet på 19 meter per minut av branden och våra brandslangar är 25 meter, så vi hann ju knappt springa. Så det var både tur och skicklighet och att vi fick hjälp av helikoptrar, säger Michael Hesselgård räddningschef i Hultsfreds kommun.

Brandorsaken visade sig senare bero på att någon bränt elkablar på platsen och händelsen polisanmäldes.

Vill få ersättning på halv miljon

Kommunens kostnad för insatsen uppgick till över en miljon kronor och nu söker räddningstjänsten ersättning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB motsvarande 534 000 kronor.

– Vi är en liten kommun med en låg självrisk. Den grundar sig på förra årets skatteunderlag. Vi har ju en total budget på runt 17-18 miljoner och en halv miljon betyder mycket, säger Michael Hesselgård.

Enligt LSO, lagen om skydd mot olyckor, har en kommun som haft en kostsam räddningsinsats rätt till ersättning av staten.Ansökan från Hultsfred är hittills den enda i Sverige som lämnats in till MSB om ersättning för insats vid en skogsbrand i år, uppger myndigheten för SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.