Foto: Johan Nilsson/TT

Knivman i Alvesta skjuten av insatsstyrka

Publicerad

Efter flera timmars förhandlingar sköt polisen under torsdagsmorgonen den man som stängt in sig på en restaurang i Alvesta.

Polisen larmades sent på onsdagskvällen om att en man uppträtt hotfullt och förvirrat i närheten av järnvägsstationen i Alvesta. När polisen kom dit hotade mannen polisen med kniv. Han lyckades sedan ta sig in i en lokal som tillhör en restaurang och vägrade komma ut. Polisen som var på plats valde då att kalla på förstärkning.

– Eftersom han varit hotfull och är beväpnad med kniv gjorde patrullen på plats bedömningen att kalla på förstärkning, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl.

Sköts i benet

Insatsstyrkan och förhandlare fanns på plats under morgonen för att försöka få ut mannen. I samband med det sköts han i benet av polisen.

– Det uppstod en situation vid förhandlingen där polisen känt sig tvungen att skjuta honom i benet. Fler detaljer kring det kan jag inte gå i på, säger Calle Persson, presstalesperson hos polisen.

Mannen omhändertogs och fördes med ambulans till sjukhus och platsen är avspärrad i väntan på teknisk undersökning. Polisen har kontaktat åklagare på riksenheten för polismål. En utredning om tjänstefel kommer inledas med anledningen av att polisen sköt mannen.

Misstänkt för hot mot tjänsteman

Mannen är misstänkt för hot mot tjänsteman.

– Utredningen får visa om det kommer tillkomma några brott eller inte, säger Christian Jonsson, yttre befäl.

Kan du berätta mer om varför polisen valde att skjuta mannen?

– Exakt vad som föregick beslutet får utredningen visa. Polisens del är rutinmässigt överlämnade till riksåklagaren för polismål.

Region Kronoberg meddelar på torsdagseftermiddagen att mannen, som är i 30-årsåldern, är allvarligt men inte livshotande skadad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alvesta

Mer i ämnet