Emelie Lundin, projektledare, Inflytande i rättspsykiatrin och Sten Lundin, rådgivare med brukarperspektiv Inflytande i rättspsykiatrin. Foto: Pressbilder

Insynen i rättspsykiatrin ska förbättras

Uppdaterad
Publicerad

Personer som vårdas inom rättspsykiatrin har begått brott, men dömts till vård istället för fängelse eftersom de varit påverkade av en allvarlig psykisk störning. Ett nytt projekt vill nu inkludera dessa personer för att förbättra rättspsykiatrin.

En rapport om erfarenheter i rättspsykiatrin genomfördes i höstas med 35 deltagare. Många patienter och anhöriga upplevde bland annat brister i bemötande men även oro över omgivningens stigmatisering och fördomar.

– Vi vill lyssna på och börja engagera före detta patienter och anhöriga. Vi vänder oss först till dem som kanske har lite distans till sin vårdtid. Senare i projektet kommer vi också vända oss till dem som är inskrivna i slutenvården, säger Emelie Lundin, projektledare.

Vill inge hopp

En av dem som finns med i projektet är Sten Lundin. Han har själv vårdats inom rättspsykiatrin i Växjö och hamnade på rättspsyk efter att ha försökt ta sitt liv genom att elda upp sin lägenhet. Nu berättar han om sina erfarenheter för att minska fördomar och inge hopp. 

– Jag var där under tre år, men jag fick bra hjälp och rätt medicin. Jag har sedan varit aktiv i brukarrörelsen och nu är jag med i det här projektet, berättar han.

Personal ska utbildas 

För att uppnå förändringar när det gäller bemötande inom rättspsykiatrin, så ska det tas fram en utbildning där personal kan träna på att möta patienter i olika svåra situationer. Utbildningen kommer att använda sig av VR, virtual reality, och personalen kommer få göra olika rollspel med vr-glasögon på sig.

– På det här sättet kan de få testa verkliga situationer där höga krav ställs på bemötande, säger Märta Wallinius, forskningschef på Rättspsykiatriska Regionkliniken i Växjö.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att de intagna på Rättspsyk i Växjö har fått prova VR mot aggressionsproblem. I klippet nedan kan du se hur det går till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I VR-miljön får intagna träna på vardagliga situationer utan att lämna anstalten. Foto: SVT

Inflytande i rättspsykiatrin

Det unika treåriga projektet Inflytande i rättspsykiatrin startat upp i april förra året. Det är ett samarbete mellan den lokala brukarrörelsen, folkbildningen och den rättspsykiatriska vården i Växjö och Region Kronoberg. Målet är att öka brukarinflytandet.

Projektet har startats upp av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa och finansieras av Allmänna Arvsfonden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.