• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Foto: SVT/TT.

Inte aktuellt med tiggeriförbud i Växjö

Publicerad

Högsta förvaltningsrättens dom ger kommunerna rätt att bestämma över införande av ett lokalt tiggeriförbud, något som kommunalrådet Oliver Rosengren (M) välkomnar. Men ett sådant förbud i Växjö är inte aktuellt, säger han till SVT Nyheter Småland.

– Domen är i sig en seger för det kommunala självstyret. Det är bra att det är upp till kommunerna att fatta det här beslutet, säger kommunalrådet Oliver Rosengren (M).

Begränsat tiggeriförbud

Högsta förvaltningsdomstolen ger Vellinge kommun rätt att införa ett lokalt tiggeriförbud. Domen ger kommuner större befogenheter att införa ett begränsat tiggeriförbud kring till exempel livsmedelsbutiker.

– Det får inte vara allt för långtgående och det finns vissa begränsningar, framför allt geografiskt, säger Ulrik Von Essen, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen, till SVT Nyheter.

Inte aktuellt för Växjö

Växjö kommun kommer att följa utvecklingen i Vellinge kommun och de kommuner som väljer att implementera ett lokalt tiggeriförbud. Just nu finns inga planer på att ta upp frågan, säger Oliver Rosengren.

– Vår bedömning är att de samhällsproblem som finns med tiggeri löses inte av att man på några enskilda och specifika platser i Växjö skulle lägga förbud, säger Oliver Rosengren (M).

Medborgarförslag om tiggeriförbud

På tisdagens kommunfullmäktige väntas ett medborgarförslag om tiggeriförbud att tas upp. Arbetsutskottet har föreslagit att kommunfullmäktige avslår medborgarförslaget.

– Förslaget kommer att avslås eftersom dels gäller det ett generellt förbud mot tiggeri och dels för att en majoritet är emot ett sådant, säger Oliver Rosengren (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer