”Anna” från Växjötrakten är en av de som får julhjälp. Foto: C. Emenius/SVT

Trebarnsmamman ”Anna” från Växjö: Julhjälpen har räddat oss

Publicerad

Många kan uppleva en skam över att inte ha möjlighet att ge sina barn julklappar eller duka upp den perfekta vinterbuffén. ”Anna” från Växjö är en av de föräldrar som befinner sig i en sådan situation, och nu har hon bett om hjälp.

– Julen är nånting man får ångest över redan på sommarlovet. Det gör mycket att kunna ge barnen den där mackan med skinka och något godis på bordet på kvällen. Det är hemskt att säga till sina barn att det inte blir några julklappar, säger Anna.

Aktiv med två jobb

Anna är 43 år och har tre barn. Hon är ensamstående mamma. För tio år sedan jobbade hon med två olika arbeten och var väldigt engagerad i idrott. Sen var hon med om en olycka som gjorde det svårt för henne att arbeta.

Växjö

– Efter att hyran på 7 000 kronor är betald finns ingenting kvar för medicinen, berättar Anna.  

Efter hyran finns bara 3 000 kronor kvar. Enligt konsumentverkets kostnadsberäkning för mat per månad räcker det inte ens till Anna och ett av barnen.  

– Människor kan prova på att leva på existensminimum ett halvår. Det går kanske ett par månader, men när det kommer oförutsedda utgifter som mediciner och tandläkare så halkar man efter, säger Anna.   

Julhjälpen blev en räddning

– Under många år så har jag tyckt att julen är motigt. Det är en stress man blir sjuk av, man blir ledsen. Man vill ju att ens egna barn ska få öppna julklappar och uppleva julmaten. Så det har ju räddat oss med julhjälpen, säger Anna. 

Anna heter egentligen något annat.

Uppskattade kostnader per månad 2018

Existensminimum (förbehållsbeloppet)

ej inräknat boende, 2018 är för en  

ensamstående vuxen 4 184 kronor 

barn 7 år eller äldre 2 940 kronor

Källa: Kronofogden 

Matkostnader 2018 

Barn 6-9 år, all mat lagas hemma utom lunch vardagar: 1 150sek 

Barn 10-13 år, all mat lagas hemma utom lunch vardagar: 1 450sek 

Barn 14-17 år, all mat lagas hemma utom lunch vardagar: 1 740sek 

Vuxen 18-30 år, all mat lagas hemma: 2 500sek 

Vuxen 31-60 år, all mat lagas hemma: 2 360sek 

Vuxen 61-74 år, all mat lagas hemma: 2 120sek

Källa: Konsumentverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet