Ser inte. Någon ser inte, eller vill inte se. Så ser en av maskerna ut, som ställs ut just nu. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Konsten fick fångar att våga prata om känslor

Publicerad

En enhörning, en dödskalle och flera masker tillverkade av papier maché. Det är vad besökarna till Kalmar konstmuseums röda rum bjuds på.

På den unika utställningen visas masker, figurer och självporträtt tillverkade av intagna på fängelset i Kalmar. Intill varje alster finns en kort liten tanke medskickad från den som tillverkat figuren.

Under tio veckor har sex intagna målat, skulpterat och skapat tillsammans. Annica Wiegert är lärare och har jobbat tillsammans med de intagna.

– Det har ju varit en process detta. I början var det inte alls så mycket färg, utan det har mer vuxit fram, säger hon.

Har börjat prata om känslor

Annica Wiegert berättar att gruppen jobbat mycket med gemenskap och pratat om värderingar parallellt med det skapande arbetet.

– Jag tycker att man kan se att jargongen har ändrat under tiden, från det tuffare och hårdare till att mer våga prata om känslor i gruppen, säger hon.

Utställningen heter ”Vi bredvid – tankar från insidan” och pågår under två veckor, fram till den 26 november.

Stort intresse bland fångarna

Emma Dunsäter är kriminalvårdsinspektör på Kalmaranstalten. Hon säger att intresset för att delta varit jättestort.

– Det är många som söker sig till den här gruppen, så pass många att vi faktiskt fått sätta lite stopp. För tanken är att det ska vara en liten och nära grupp, säger hon.

Och det faktum att gruppens alster ställs ut på ett konstmuseum har har skapat stor glädje bland de intagna på Kalmaranstalten.

– Jag känner inte till att det sker på någon annan anstalt, säger Emma Dunsäter som är kriminalvårdsinspektör på Kalmaranstalten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.