Frida Åberg på havs- och vattenmyndigheten. Foto: pressbild/SVT

Intresset för båtbottentvättar har ökat de senaste åren

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Havs- och vattenmyndigheten är det framförallt på ostkusten som det blivit vanligare att båtägare använder båtbottentvättar istället för att måla båtbotten med giftig färg.

– Det har hänt mycket de senaste fyra till fem åren. Nu finns det båtklubbar i Stockholms skärgård som själva bestämt att de inte ska använda giftiga färger, utan här ska alla istället använda någon form av tvätt. Vi har sett att användningen har ökat jättemycket, säger Frida Åberg på enheten för havsmiljöförvaltningen på myndigheten. 

Miljövänligare med båtbottentvätt 

För att slippa havstulpaner och annan påväxt, som ökar vattenmotståndet och leder till förhöjd bränsleförbrukning, bottenmålas de flesta båtar. Men ett mer miljövänligt miljövänligare alternativ är att istället tvätta båten i en båtbottentvätt som rengör skrovet mekaniskt. För även de godkända båtbottenfärgerna ligger och släpper ut gift i småbåtshamnarna. 

– Bottenfärgen läcker gift för att inget ska växa på dem, det är det den är till för. Man kan tycka att småbåtshamnar är ganska små områden, men de är viktiga. När grunda vikar är förstörda och förgiftade har många av havets djur ingenstans att föröka sig, säger Frida Åberg. 

Svårt att ändra vanor 

I vårt område finns två båtbottentvättar, en i Mönsterås och en i Västervik. Genom att använda tvätten istället för att måla kan båtägare tjäna både tid och pengar, men det är det svårt att få båtägarna att byta sina vanor. Många gånger är de kritiska och det behövs föregångare. 

– Båtägarna vill gärna ha människor som de vet är mycket ute till sjöss som kan säga att det fungerar. Så någon måste våga testa det i hemmaklubben. Den stora utmaningen har varit att visa att det fungerar och förklara varför det är viktigt, säger Frida Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.