Foto: Janerik Henriksson/TT

Invånare i Torsås kommun uppmanas koka sitt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Torsås kommuns invånare uppmanas nu koka sitt vatten innan det används till matlagning eller dryck.

Anledningen är att det hittats förhöjda värden av så kallade koliforma bakterier i vattnet, skriver Torsås kommun i ett pressmeddelande.

– Koliforma bakterier är en grupp av bakterier som förekommer naturligt i jord och indikerar i första hand att ytligt vatten påverkar det kommunala dricksvattnet. Koliforma bakterier utgör generellt sett inte någon fara, men indikerar på någon typ av förorening och därför vidtar vi försiktighetsåtgärder, säger Gustaf Nilsson, livsmedel- och miljöinspektör på Torsås kommun.

Torsås

Prover tas nu fortlöpande för att hitta en källa till en eventuell förorening. Under tiden uppmanas kommunens invånare att inte använda vatten till dryck eller matlagning utan att först koka det. Särskilt känsliga grupper, som barn och äldre ska se upp med att få i sig vatten.

Proverna visar ingen närvaro av E.Coli- eller Clostridium-bakterier i vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsås

Mer i ämnet