Vinnaren Clemente Alonso-McKernan korsar mållinjen i 2017 års Ironman. Foto: Charlie Crowhurst

Ironman i Kalmar ytterligare fem år

Publicerad

Det är nu klart att Kalmar kommun får fortsätta att arrangera Ironman i ytterligare fem år. Avtalet är längre än de tidigare, som har löpt på tre år.

Ironman har arrangerats i Kalmar sedan 2012 och lockar varje år ett stort antal deltagare och besökare till Kalmar under flera dagar. För elitmotionärerna handlar det om att simma i 3,8 km i öppet vatten, att därefter cykla 18 mil för att slutligen genomföra ett marathonlopp på 42 km.

Det finns också en minivariant med 1400 startande i år, på betydligt kortare distanser. På fredag arrangeras Ironkidz som är ett lopp för barn.

Mycket folk till Kalmar

Till årets tävling kommer 2 880 deltagare plus i snitt fyra personer per deltagare. Besökarna stannar i snitt 4,7 nätter. För Kalmar och Öland innebär eventet en omsättning på 41 miljoner kronor.

Arrangemanget fick för två år sedan pris för betydande insats inom svensk sportindustri av seminariet Sport & pengar, som är en sammanslutning av föreningar, sponsorer och mediebolag.

Stor betydelse för Kalmar

Ironman i Kalmar har fått mycket beröm i jämförelse med de 40-talet andra städer runt om i världen som arrangerar tävlingen, säger Åke Andersson, vd Destination Kalmar:

– Vi har fått mycket uppskattning för att det är mycket folk ute som är med och hejar på. Att vi nu får fortsatt förtroende betyder mycket. Det är bra med långsiktighet med tanke på investeringar och liknande. Vi är stolta.

Henrik Brovell, tävlingsledare Ironman Kalmar, är också nöjd med avtalet.

– Det känns jättebra att vi landat med det här avtalet. Ett femårskontrakt är väldigt ovanligt men det ger alla parter möjlighet att arbeta i lugn och ro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ironman Kalmar 2018

Mer i ämnet