Ivar Kreugers liv kan bli musikal i Kalmar 2019.

Ivar Kreugers liv kan bli musikal i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Tändstickskungen och finansmannen Ivar Kreuger liv som musikal i Kalmar. Om mångsysslaren Michael Ländin får som han vill blir det premiär på teatern våren 2019.

Ivar Kreuger föddes i Kalmar och det är också där hans liv nu kan porträtteras i en musikal. Det är politikern, entreprenören och musikern Michael Ländin från Kalmar som ligger bakom iden.

– När jag läste en bok om honom kände jag att det här skulle passa bra ihop med ett antal låtar som jag hade. Sen skrev jag ett gäng nya också och började på ett manus, säger Michael Ländin till SVT Nyheter Småland.

Operan intresserad

Michael Ländin har jobbat med manuset ihop men historikern Göran Modig och det har redan varit nära att musikalen blivit verklighet, men då i Malmö.

– Malmö operan var intresserade så vi fick åka ner men en liten ensemble och göra en audition. Tyvärr blev det inget för det var tuff konkurrens.

Men på vägen hem bestämde de sig för att själva sätta upp musikalen i Kruegers födelseort Kalmar.

– Vi behöver vässa manuset och musiken. Och nu ska vi bygga in ett antal nya Kalmarscener så att det blir intressantare för publiken här, säger Michael Ländin.

Om det går som han önskar så blir det premiär på teatern i Kalmar våren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.