Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Stina Stjernkvist/TT

IVO utreder Älmhults kommun för misstänkt fusk med barnutredningar

Uppdaterad
Publicerad

Många utredningar om barn som far illa har blivit liggande längre tid än lagen tillåter. Nu ska Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utreda om socialtjänsten i Älmhult har försökt mörklägga problemet.

När kommunen utreder om barn far illa ska det vara slutfört inom fyra månader.

Men enligt en rapport från Älmhults kommun, som skrevs i början av 2019, så framgår att 49 av 89 utredningar hade pågått längre än den lagstadgade tiden. I oktober anmälde kommunen sig själv till IVO.

– Det var under 2018 som problemen var, men de ska vara lösta med hjälp av konsulter och fyra nya tjänster. I dagsläget ligger vi i fas, säger Marie Rosenquist (M), ordförande i socialnämnden i Älmhult.

Men IVO underkänner nu kommunens utredning, de bedömer att kommunen inte utrett och anmält missförhållandena tillräckligt.

Misstänkt mörkläggning

Bakom finns fler graverande uppgifter om kommunen: den första oktober i år larmade en socialsekreterare om att socialtjänsten kringgått tidskravet genom att stänga och sedan öppna ärenden på nytt.

– Jag har mycket svårt att tänka mig att det skulle vara så. Om det har skett är det självklart inte acceptabelt, vi måste följa lagen, säger Marie Rosenquist.

Hon har fått information om att det ska handla om två fall som har stängts och sedan åter öppnats eftersom kommunen behövde utreda dem mer.

Nu ska IVO utreda den misstänkta mörläggningen.

– Vi får svara IVO på det, att vårt mål är barnens bästa. Målet har inte varit att kringå lagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnärenden i Älmhult

Mer i ämnet