Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT

IVO-utredning mot Kalmarläkaren nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Den anmälan till IVO som landstinget i Kalmar gjorde mot läkaren är nedlagd sedan i mars. Men det visste hans arbetsgivare inte om och läkaren arbetar fortfarande inte med patienter.

I januari, när tvisten om miljonvillan i Kalmar uppdagades, anmäldes läkaren av sin arbetsgivare till Inspektionen för vård och omsorg.

Man ansåg att han brustit i omdöme när han tagit emot en villa värd 15 miljoner samtidigt som han eventuellt hade en vårdrelation med den äldre kvinnan som gav honom huset. Bland annat framgår i kvinnans journal att läkaren uppgett för vården att han varit hennes ”husläkare”, enligt stämningen från de anhöriga till tingsrätten.

Läkare fick lyxvilla

Läkaren hävdar att han aldrig haft en vårdrelation med kvinnan utan endast hjälpt henne med recept inom ramen för vad läkare kan skriva ut privat till familj och vänner.

IVO: Inte en risk för patienter

Landstinget ville låta inspektionen utreda om läkaren inneburit en risk för patientsäkerheten. Det är även IVO som tar beslutet att eventuellt gå vidare med ärendet i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, där en anmäld läkare kan riskera att bli av med sin legitimation.

Men i slutet på mars tog IVO beslutet att lägga ner utredningen. Inspektionen anser att omständigheterna inte ”med tillräcklig styrka” pekar på att läkarens agerande innebär att han är en risk för patienterna.

”Det känner jag inte till”

Trots att beslut togs i mars har varken hans arbetsgivare, primärvårdsförvaltningen i Kalmar läns landsting, eller anmälaren, chefsläkaren i primärvården, tagit del av beslutet när SVT ställer frågan den 31 maj.

– Nej det känner jag inte till, säger Lars Mattsson, primärvårdsdirektör till SVT på onsdagseftermiddagen.

Enligt honom är läkaren fortfarande förbjuden all patientkontakt på den vårdcentral han arbetar, och har i stället andra arbetsuppgifter.

Vill ha helhetsbild

– Vi har haft en dialog kring hela händelsen. Men den är fortfarande inte avslutad, så mycket kan jag säga.

Men vad innebär det här beslutet från IVO för läkarens framtid som anställd?

– Jag kan inte svara på det förrän vi har en helhetsbild. Jag behöver ha det för att kunna uttala mig i frågan, säger Lars Mattsson.

Under torsdagen ska läkaren och anhöriga till den äldre kvinnan mötas i tingsrätten för en så kallad muntlig redogörelse, i anknytning till den stämning kvinnans anhöriga lämnat in mot läkaren.

Tvisten om miljonvillan – Detta har hänt

  • 2012 träffas den äldre kvinnan och läkaren utanför hennes hus. Han är på en kurs i Kalmar och frågar henne efter en antikvitetsaffär han letar efter. De börjar prata och kommer bra överens. Båda är intresserade av gamla hus och antikviteter. De håller kontakten.  
  • 2013 flyttar läkaren in hos kvinnan i den stora villan i centrala Kalmar, och de lever som sammanboende vänner.  
  • 2014 Kvinnans hälsa blir sämre och hon åker in och ut på sjukhus. Läkaren tar på sig att ta hand om henne. Bland annat avbeställer han hennes hemtjänst och hennes trygghetslarm. Enligt hennes journal ska han ha uppgett för sjukvården att han är hennes husläkare. Han har även haft ansvar för hennes medicindocett och förnyar hennes recept.  
  • 2015 Oktober. Kvinnan för, genom ett gåvobrev, över sin stora villa i centrala Kalmar på läkaren. I villan ingår allt invändigt och utvändigt lösöre, bland annat antikviteter, en dyrbar myntsamling och släktklenoder. Redan 2012 ska läkaren, enligt egen utsago, fått ett muntligt löfte om att få ta över huset. Kvinnan ska lovat att ge honom huset, som är värderat till 15 miljoner kronor, som en födelsedagspresent. Enligt de anhöriga handlar det i stället om en överenskommelse att läkaren ska få ta över huset till ”ett förmånligt pris” efter kvinnans bortgång.  
  • 2016 Januari. Läkaren och kvinnan reser till Tyskland där hon har ett bankkonto. Alla pengar från bankkontot tas ut, och omkring 800 000 kronor överförs till läkarens konto. Enligt läkaren används pengarna till renoveringar av villan. Man köper även in sammetsgardiner värda omkring 600 000 kronor.  
  • 2016 Februari. Efter resan till Tyskland blir kvinnan sämre och läggs in på vårdavdelning. Hon har sedan dess inte kunnat flytta hem igen. I april samma vår uppdagas det för anhöriga att läkaren fått ta över huset utan deras vetskap och att han dessutom tagit emot stora belopp från kvinnan.  
  • 2017 Januari. Kvinnans gode man och anhöriga stämmer läkaren och kräver att husgåvan ogiltigförklaras samt att han ger tillbaka de pengar han fått av sin väninna. De menar att ”läkaren har utnyttjat sin ställning som läkare och vän för att lura av en sjuk äldre kvinna hennes fastighet”. Läkaren bestrider alla yrkanden.  
  • 2017 Januari. Läkaren polisanmäls också och en utredning om misstänkt ocker inleds. Landstinget i Kalmar län gör en anmälan till IVO för att utreda om läkaren, som är verksam på en vårdcentral i länet, innebär en risk för patientsäkerheten. I samma veva ändras hans arbetsuppgifter på vårdcentralen och han har nu inte längre någon direkt kontakt med patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet