Germund Eriksson, länsansvarig eftersöksjägare i Region Kalmar län. Foto: William Frykfeldt/SVT

Höjd ersättning till eftersöksjägare: ”Gör det inte för pengarnas skull”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på över 10 år föreslår nu Naturvårdsverket en högre ersättningen för eftersöksjägare, som bland annat rycker ut när djur blivit skadade i trafiken. Den nya ersättningsnivån ska börja gälla första oktober.

De nya föreskrifterna som väntas stå helt klara senare i höst, är fortfarande på remissrunda. Dock har Naturvårdsverket gått ut med att från första oktober 2021 höja ersättningen för eftersöksjägare i landet, från 400 kronor till 780 kronor.

– Det är inte för pengarna jag gör det utan det är för att förkorta djurs lidande, säger Germund Eriksson, länsansvarig eftersöksjägare i Region Kalmar län.

Men för att inte riskera att gå back, menar Germund att det är en lång bit kvar.

– Många har ju sitt arbete som de får ta ledigt ifrån, men det är en bit på vägen, säger, Germund Eriksson.

Milersättning från första kilometern

Det är inte bara höjda ersättningar för eftersökningen av vilt som ändras. Även regler kring milersättning ändras.

– Tidigare fanns det en gräns på fem mil som man behövde komma över innan man fick ersättning, den tas bort nu, säger Emil Ekström, viltjurist på Naturvårdsverket.

Finns det en risk att detta inte blir av alls?

Det finns ju en risk att saker och ting förändras, men i det här fallet skulle jag säga att det är väldigt hög sannolikhet att det kommer bli så, säger Emil Ekström, om de nya förändringar som nu är på gång.

Emil Ekström, viltjurist på Naturvårdsverket. Foto: Privat

Se i klippet ovan Germund Eriksson, länsansvarig i Region Kalmar län om höjningen av ersättning till eftersöksjägare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.