Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Janne Alsér, 67 år, som 2017 drabbades av ett plötsligt hjärtstopp. Foto: SVT

Janne var död i 15 minuter – räddades av frun Kristina

Uppdaterad
Publicerad

Paret Janne och Kristina Alsér från Vimmerby drabbades båda av Jannes hjärtstopp. Men tack vare att Kristina påbörjade hjärt- och lungräddning direkt lever Janne i dag. Nu engagerar sig paret i frågan om tidigt påbörjad hjärt-lungräddning och hjärtstartare.

Året 2017 blev ett ödesdigert år för familjen Alsér. Janne drabbades av ett plötsligt hjärtstopp när han besökte Kristina i parets övernattningslägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

– Jag skulle gå och köpa en T-koppling tilll en tvättmaskin, säger Janne Alsér.

Hjärtstopp i 15 minuter

Janne faller ihop vid dörren till lägenheten. Kristina som befinner sig i lägenheten och pratar i telefon, springer genast fram till maken som ligger livlös på golvet och ger intensiv hjärt- och lungräddning. Efter 7 minuter kommer ambulans till platsen och Janne förs på bår till Sankt Görans sjukhus på Kungsholmen.

I 15 minuter stod Jannes hjärta helt still. Tack vare hustrun Kristinas snabba insats gick hans liv att rädda. Han vårdades på sjukhus i en vecka och fick sen åka ambulanstransport till Västervik för ytterligare observation. I dag är Janne återställd.

Prisades som ”Årets hjärt-lungräddare”

I dag har paret sålt övernattningslägenheten i Stockholm och gör möten hemifrån, dit de införskaffat en egen hjärtstartare.

Efter händelsen belönades Kristina Alsér 2018 med utmärkelsen ”Årets hjärt-lungräddare”, ett pris som delas ut av Riksförbundet hjärt-lung, HLR-rådet och Stiftelsen för hjärt-lungräddning.

Hör paret Alsérs berättelse i klippet.

1. Finns det livstecken?

2. Ring 112 och följ SOS-operatörens instruktioner

3. Utför bröstkompressioner

4. Fria luftvägar

5. Ge inblåsningar

6. Hämta hjärtstartare

Källa: Hjärt-lungfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.