Foto: TT.

Jila Mossaed prisas till Pär Lagerkvists minne

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne 2019 tilldelas poeten Jila Mossaed.

Jila Mossaed tilldelas priset med motiveringen:

”För ett sparsmakat lyriskt författarskap som med sin omisskännliga lyskraft och sitt personliga erfarenhetsdjup har stor räckvidd i tid och rum”.

Växjö

– Syftet med priset är att belöna ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda. Det känns mycket bra att det i år går till Jila Mossaed, säger Jon Malmqvist (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Pär Lagerkvist en favorit

Själv uttrycker Jila Mossaed stor glädje över priset.

– Jag är oerhört glad och stolt. Pär Lagerkvist är en av mina favoriter och jag har alltid någon av hans hans diktsamlingar nära mig, säger hon till SVT Nyheter Småland. 

Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne instiftades 2011. Prissumman utgörs av 100 000 kronor och delas ut vartannat år. Tidigare har priset tilldelats Kristian Lundberg (2011), Eva Ström (2013), Lars Andersson (2015) och Lars Norén (2017).

2019 års pris delas ut den 18 oktober på Växjö stadsbibliotek tillsammans med Pär Lagerkvist-samfundet. Då kommer Jila Mossaed att vara på plats.

Jila Mossaed

Jila Mossaed föddes i Teheran 1948. Sedan 1986 är hon bosatt i Sverige. Hon debuterade på svenska med diktsamlingen ”Månen och den eviga kon (Ordfront 1997). Sedan dess har hon givit ut ett flertal diktsamlingar, senast Vad jag saknades här (Lejd 2018).

På persiska har hon publicerat ett flertal diktsamlingar och två romaner. Hon är ett känt namn bland de många exiliranier som är spridda runt om i världen. Sedan 2018 är Jila Mossaed ledamot av Svenska Akademin på stol nr 15 som en gång tillhörde Elin Wägner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet