Växjös arrestlokaler döms ut av Justitieombudsmannen Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Arresterade i Växjö tvingas välja – mat eller frisk luft

Publicerad

För få och slitna lokaler, en lyhörd arrest där det är svårt för den misstänkte att prata med sin advokat privat och en bristfällig tillsyn av onyktra personer. Det är huvudanledningarna till varför Justitieombudsmannen underkänner Växjöarresten i sin senaste inspektion.

I Växjös polisarrest finns två tillnyktringsceller och fem celler för de som är gripna eller anhållna. Under en inspektion av Justitieombudsmannen (JO) hittades en hel del fel som myndigheten menar att Växjös arrest behöver ändra på.

Först och främst är kapaciteten för låg, det behövs fler celler anser JO. De cellerna som finns anses dessutom slitna och behöver renoveras.

Svårt att prata privat med advokat

En av de allvarligaste bristerna är dock att arresten är väldigt lyhörd, och att dörrarna ställs på glänt när någon i arresten ska prata med sin advokat. Arresten motiverar detta med säkerhetsskäl, men enligt JO är det inte acceptabelt då sådana samtal ska kunna ske privat och i förtroende.

Därför ger man arresten ett ultimatum att hitta en lösning på möjligheten att föra privata samtal till den 30 september i år.

Mat eller frisk luft

En annan synpunkt JO har är möjligheten att vara utomhus. Som de nuvarande rutinerna ser ut kan en arresterad, misstänkt eller gripen endast få tillgång till det under lunchen. Vilket innebär ett val mellan mat eller frisk luft.

Det är även problem med värmen och ventilationen. Trots att en omhändertagen kan frysa får de ingen filt för att man vill kunna se om de andas. Något som JO inte alls köper som förklaring, då de inte ser att en tilldelad filt och möjligheten att se ifall någon andas är i konflikt med varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer