Foto: TT/Polisen

Beväpnad polis springer med oroliga joggare

Uppdaterad
Publicerad

Det är för att uppfylla ett medborgarlöfte om ökad trygghet som polisen i Oskarshamn drar igång jogging- och promenadgrupper för allmänheten.

– Vi anpassar tempot helt och hållet efter dem som kommer, säger Peter Karlsson, polisinspektör i Oskarshamn.

Idén till att dra igång jogginggrupper kommer från Peter Karlsson, polisinspektör i Oskarshamn. Han har noterat att många är intresserade av att löpträna och promenera men att de avstår när det är mörkt ute.

– Det finns en upplevd otrygghet mer än en faktisk. Det händer nog inte så mycket här, men människor tar intryck från händelser i omvärlden och känner sig otrygga ute när det är mörkt, säger han till SVT Nyheter Småland.

Förutom polismyndigheten har också kommunen visat intresse för idén, och kanske kan det bli så att räddningstjänsten hänger på med sin personal. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har också gjort tummen upp.

Springer med pistol och batong

Till att börja med blir det nu Peter Karlsson och några av hans kollegor som kommer att jogga och promenera med dem som sluter upp.

– Det kommer att ligga utanför vår ordinarie arbetstid eftersom vi kommer att använda vår betalda fystid till träningsrundorna, säger Peter Karlsson.

Däremot måste polisen vara utrustad för tjänst vilket innebär att de måste jogga med vapen, batong och handfängsel. Lite skumpigt, kunde de konstatera efter en provtur.

– Vi har provat oss fram och hittat en väst som kan fixera utrustningen och som funkar att springa i, säger Peter Karlsson, som lovar att det inte blir fråga om något elittempo i joggingspåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.