Johan Theorin byter Öland för Småland i nya boken

Publicerad

Slaget om Salajak en bok där Johan Theorin rör sig mellan historia och fantasy. Han har lämnat Öland bytt till Småland.

– Det är en ungdomsbok med starka konflikter, där tre bröder tvingas välja sida, säger Johan Theorin.

Boken utspelar sig på 1300-talet där tre småländska bröder blir kallade till en krigshärd och vandrar norrut från Småland och upp till fjällvärlden där visar det sig finnas en enorm avgrund. Den kallas för Jarmaland där hwitrer, en slags troll på norrländska, sägs komma ifrån. Det blir ett korståg för att möta den främmande stammen som sägs vara blodtörstiga männiksoätare.

– Man hade ju ingen tv eller annan media så man vet inte så mycket. Det enda man vet är att de breder ut sig och hotar människorna i Skandinavien och hwitrerna måste stoppas.

Hur kom du på att skriva den här boken?

– Iden kommer från en tid när jag var i USA för femton år sedan så var det ett slags korståg där med Irakkriget. Det var en väldig kraftsamling för att stoppa ondskan. Alla var hysteriska och min fråga blev då om det går att stoppa ondska?

Kan man det?

– Nej det går inte att stoppa ondska. Man vill kanske tro det. Att allt är en kamp mellan det onda och det goda, svart eller vitt. Så är det nog inte, mer grått kanske.

Första i serie med fyra böcker

Johan Theorin debuterade med Skumtimmen 2007. Han är mångfaldigt prisbelönt för sina spänningsromaner, och har hittills utkommit med sex romaner och flera noveller, och har sålt över 2 miljoner böcker.

Slaget om Salajak blir Theorins första ungdomsbok. Men också den första i en serie av fyra böcker om det främmande sagoriket Jarmaland i norr.

– Del två är nästan färdigskriven och kommer nästa år, det händer mycket då det är en intressant tid. Bland annat kommer sockret, men även propaganda och nationalism, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.