• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Daniel Lilja, verksamhetschef ambulanssjukvården Jönköpings län Foto: Linda Ohlsson

Jönköping valde mindre – men fyrhjulsdrivna fordon

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköpings län har sjukhusledningen prioriterat annorlunda än i Kronobergs län och merparten av ambulanserna är fyrhjulsdrivna.

Sedan fyra år tillbaka är 27 av 30 ambulanser i Jönköpings län fyrhjulsdrivna. De tre övriga som är större används i första hand för transporter mellan sjukhusen.

–Det är viktigt att vi kan komma fram tryggt och säkert, säger Daniel Lilja verksamhetschef inom ambulanssjukvården i Jönköpings län.

Färre

Det var efter problem där ambulanserna körde fast som ledningen köpte in fyrhjulsdrivna fordon. Men nackdelen är att ambulanserna i Jönköpings län, till skillnad mot i Kronoberg, är något mindre och inte har lika mycket utrustning. Därför kollar ledningen just nu på möjligheten att köpa in större bilar som också är fyrhjulsdrivna. Men enligt verksamhetschefen är det svårt att hitta och en kostnadsfråga. Han säger att de mindre bilarna är fullt tillräckliga för att garantera vården.

Utmärkt

– De flesta uppdrag som handlar om akuttransporter går alldeles utmärkt att göra med de här bilarna. Där de inte räcker till riktigt är vid intensivvårdstransporter, säger Daniel Lilja.

När det behövs används de andra bilarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer