Christer Jonsson (C) är förste vice ordförande i Landstingsstyrelsen i Kalmar län

Christer Jonsson (C): ”Vi kan inte ignorera patienters behov”

Publicerad

Landstingspolitikern Christer Jonsson försvarar de elsanerade rummen och menar att det är viktigt att möta de elöverkänsligas behov.

På Västerviks sjukhus har fyra rum elsanerats för elöverkänsliga patienter. Under 2013 gjordes en liknande åtgärd i ett rum på akutmottagningen vid länssjukhuset i Kalmar. Trots att symptomen för elöverkänsliga saknar vetenskapliga bevis.

– Om jag ska vara riktigt ärlig så är det mycket inom sjukvården som görs grundat på erfarenhet och inte evidens. Det är viktigt att vi bygger evidens men vi gör mycket inom sjukvården som grundas på tillit och kunskap, säger Christer Jonsson (c), förste vice ordförande i Landstingsstyrelsen i Kalmar län.

Vad sänder det för signaler att ni väljer elsanera rum på sjukhusen trots bristen på evidens?

Jag tror inte det skickar några andra signaler mer än att vi möter människor med respekt.

Drar parallell till amalgam

Christer Jonsson drar också paralleller till tandvården där forskarna länge var oense om amalgamets skadeeffekter. Han menar att diskussionen om elöverkänslighet och evidensfrågan kanske genomgår samma process.

– Oavsett vetenskaplig evidens eller ej kan jag som landstingspolitiker inte bortse det människor upplever. Vi kan inte förneka att de är sjuka oavsett vad som är orsaken. Jag möter regelbundet personer med elöverkänslighet och många av dem känner sig åsidosatta.

Enligt Christer Jonsson måste vården utgå från människors upplevelser och behov. Men han poängterar att det är vårdgivaren som gör bedömningen att ge så adekvat vård som möjligt.

– Vi inom landstinget lägger inga stora resurser på att elsanera rum. Vi för en dialog med patientföreningar och sjukvården för att komma fram till en så rimlig lösning som möjligt.

Har ni några planer på att elsanera fler rum på sjukhusen i Kalmar län?

Nej inte vad jag känner till i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elöverkänslighet

Mer i ämnet