Josefin Kling från Färjestaden var utbytesstudent i Sydkorea våren 2020, trots pandemin. I klippet ovan berättar hon om hur det var. Foto: SVT

Josefin valde att studera utomlands – trots pandemin

Publicerad

Josefin Kling är en av de studenter från Linnéuniversitetet som valt att åka som utbytesstudent under pandemin. Det blev inte som hon hade tänkt sig, men hon är ändå glad över sina erfarenheter. 

I slutet av februari 2020 åkte Josefin Kling från Färjestaden till Seoul i Sydkorea för studier i fyra månader. Det var inte självklart att hon skulle åka eftersom coronaviruset spreds fort i Asien.

– Någon vecka innan avfärd så kollade jag upp noga med försäkringar och läste på mycket. Men det landade i att eftersom inte UD avrådde från resor då så valde jag att åka, säger hon. 

Annan stad

Josefin Kling hade varit i Sydkorea tidigare och när hon nu landade i Seoul igen så märktes att saker var annorlunda. 

– Det var mycket skyltar med information om covid-19 överallt och i den här mångmiljonstaden var det något som inte stämde. Folk har ju mycket ansiktsmasker i Asien, men nu blev coronaviruset på riktigt, berättar hon. 

Coronaviruset spreds till Sverige

Josefin Kling hade sett framemot sin termin i Seoul och ville träffa mycket nya människor, plugga mycket och gå i skolan, men även kunna resa runt i Asien under tiden. Men saker blev inte riktigt som hon hade tänkt sig när coronaviruset spreds.  

I klippet ovan berättar hon om vad som blev annorlunda än tänkt och vad hon tänker om att många studenter nu väljer bort utlandsstudier. 

– De första veckorna var jobbiga med osäkerheten kring coronaviruset, vad skulle hända med studierna och jag blev osäker på om jag ville stanna kvar. Viruset spreds ju i Sverige också och då tänkte jag mycket på min familj och vänner hemma. 

Nya erfarenheter

Även om saker blev annorlunda än tänkt så är Josefin Kling nöjd att hon stannade kvar i Seoul. 

– Jag lärde mig så mycket om mig själv, att man klarar mycket. Man blir också van att ställa om, för när jag skulle hem så ställdes flyget in och då fick man ställa om igen. Även om det inte blev som jag hade tänkt mig så blev det en lärorik upplevelse.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.