Foto: SVT/Rebecka Svensson

Julklappar delas ut i 50 städer efter Lina och Jennies idé

Publicerad

Jennie Andersson och Lina Althén Henrikssons julklappsinsamling startade i Älmhult i fjol men har redan fått nationell spridning.

En höstkväll förra året startade Jennie Andersson och Lina Althén Henriksson insamlingen ”Julhjälpen för barnen i Älmhult” och i år har de dragigt igång projektet igen. Insamlingen sker på Facebook där föräldrar som behöver hjälp för att kunna fira jul med sina barn kan höra av sig.

– Det kan vara känsligt att be om hjälp så de får välja om de vill vara anonyma. Då skriver vi med dem i privata meddelanden på Facebook, säger Jennie Andersson.

Föräldrar får önska

Föräldrarnas efterfrågningar på julklappar eller julmat läggs sedan ut på Facebooksidan där vem som helst kan höra av sig för att skänka något. Sedan körs eller skickas gåvorna hem till familjerna. 

– Det är många som vill ha spel eller lego. Presentkort är också vanligt, säger Lina Althén Henriksson.

– Det betyder jättemycket för de enskilda familjerna. Vi pratar ju mycket med mammorna och papporna, de känner en lättnad över att kunna slå in ett paket till sina barn och se glädjen när de öppnar det på julafton, fortsätter Lina Althén Henriksson.

50 städer deltar

Julhjälpen har i år vuxit till ett nationellt projekt och det finns representanter i 50 städer som sköter insamling och utdelningen av gåvor. I år har man tillsamman bidragit till att över 600 barn får fira jul.

– Det är jättekul att se att så många vill ge och att det går fort att hitta hjälp. Man behöver bara någon som strukturerar upp det, säger Jennie Andersson.

Maja Lee Kjellberg och Emma Korzonek har varit representanter i Älmhult i år och organiserat insamlingen.

”Älmhultsborna generösa”

– Julen är ju så stor och viktigt, de flesta har ju någon form av koppling till julen. Det känns självklart att hjälpa till med något som man själv har tagit för givet innan, men så inser man att alla inte har det så, säger Jennie Andersson.

Älmhultsborna har tillsammans hjälp ungefär 50 barn med klappar och julmat.

– Älmhultsborna har varit väldigt generösa. Både när det gäller att swisha pengar eller skänka prylar. Ibland har det bara tagit en timme innan vi har ordnat sakerna till en familj med flera barn, säger Emma Korzonek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer