Så såg det ut när ”julkulan” flög över Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaktens årliga formationsflygning med Herculesplan ägde rum under tisdagen. Strax efter halv två passerade tre av Försvarsmaktens TP 84 Herculesplan Tingsryd och Växjö.

– Det är tre plan som är i luften och kommer bjuda på formationsflygning i form av en ”adventsljusstake” eller ”toppstjärna”, säger Lena Bogren, kommunikationschef F7 Försvarsmakten.

Flygplanen passerade Tingsryd kl.13.40 och Växjö 13.47, där planen kunde ses över domkyrkospirorna.

Julgranen planeras till 14 december

Den populära jultraditionen med formationsflygning följs upp senare i december med den traditionella julgransflygningen från Blekinge flygflottilj, F17. Den planeras till den 14 december men ännu har ingen exakt rutt kommunicerats från Försvarsmakten. Andra år har även denna flygformation gått att se ifrån flera platser i Kronobergs och Kalmar län.

Men redan till den 11:e december kan alla entusiaster få uppleva formationsflygning igen när privatpiloter från Kalmar och Ronneby flyger i ”julgran” med sportflygplan. Se klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.