Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Carin Pålsson är ansvarig för att organisera Julmatrundan. Foto: Jonatan Börjesson/SVT/TT

Julmatrunda blir räddning för lokala matproducenter i Kalmar län

Publicerad

Antalet julmässor förmodas bli färre i år på grund av det härjande coronaviruset. Som ett komplement till detta väljer Länsstyrelsen i Kalmar län att arrangera en julmatrunda med lokala producenter.

Vintern är oviss för många mäss- och marknadsarrangörer på grund av den rådande coronapandemin. I september kom exempelvis beslutet om att ställa in många kända slottsmässor i landet, bland annat den på Kalmar slott. Men för att ändå gynna lokala matproducenter väljer nu Länsstyrelsen Kalmar län att anordna en julmatrunda.

Matrunda till advent

Julmatrundan planeras äga rum de två första lördagarna i december, vid första och andra advent. Matrundan sträcker sig över hela Kalmars avlånga län. Liknande rundor har arrangerats på andra ställen i landet, bland annat i Kronoberg.

Hur kan julmatrundan corona-anpassas?

– Självklart måste allt genomföras på ett coronasäkert sätt och det är varje företagares ansvar att se till att det händer. Nu är de väldigt vana, de som har gårdsbutiker, säger Anna Carin Pålsson, projektledare på länsstyrelsens utvecklingsenhet.

Anna Carin Pålsson förklarar att företagarna har jobbat coronasäkert hela sommaren och att de därför vet vad som gäller med att hålla avstånd och dylikt. Förslagsvis kan producenterna komma att anordna även utomhusaktiviteter för att minska trängsel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet