Juristen Sofie Grettve säger att Ljungby pastorat hanterat konstverket klantigt Foto: SVT

Jurist om delade väggmålningen:”Klantigt men inte kränkande”

Publicerad

Sven Ljungbergs frescomålning väcker starka känslor men det är inte läge att bli känslosam utan lösningsorienterad, menar förbundsjuristen Sofie Grettve som reder ut vad som gäller.

Ljungby pastorat har renoverat sitt församlingshem och den stora församlingsrummet har delats i mitten av en skjutvägg.

Väggen delar frescomålningen på långväggen på mitten vilket gör att helhetsperspektivet på målningen påverkas. En ledstång och glasspeglar har också satts upp på själva målningen.

Ljungby pastorat har ”skändat” en frescomålning utförd av konstnären Sven Ljungberg, påstår den avlidne konstnärens söner.

”Man har grovt kränkt Sven Ljungbergs konstverk och hans intentioner”, skriver de i ett brev till Ljungby pastorat.

Sofie Grettve är förbundsjurist på Konstnärernas riksorganisation och menar att man måste lägga känslorna åt sidan.

– Konstnärer lägger ner mycket tid och arbete på att ta fram ett konstverk och jag förstår man kan uppfatta ingreppen som kränkande. Men man får lugna ner sig lite och man kan säga att det absolut är klantigt men inte kränkande, säger Sofie Grettve, säger hon.

Sofia Grettve är jurist på Konstnärernas riksorganisation

Bryter mot upphovsrättslagen?

Ingreppen gör intrång i konstnärens ideella rätt och bryter därmed mot 3 § i Upphovsrättslagens andra stycke, enligt sönerna.

I den här frågan är det viktigt att göra skillnad på konstnärens ideella rätt och kyrkans rätt till det fysiska verket, säger Sofie Grettve.

– I praktiken innebär det att konstnären har rätt att värna om sitt konstnärliga anseende men samtidigt har kyrkan rätt att göra vad de vill med verket som de köpt, säger hon. 

Vid den här typen av rättsfall gör man en bedömning om konstnärens ideella rätt kränkts, det vill säga om verket – som förknippas starkt med konstnären – ändrats så pass mycket att det påverkar hans konstnärliga anseende. I det här fallet skulle man titta på bland annat på hur bilden beskurits och hur salens nya utformning påverkar helhetsintrycket av bilden.

Det blir också viktigt att bedöma varför kyrkan byggde om i salen. Skyddsåtgärder som till exempel nya föreskrifter om brandsäkerhet kan ge kyrkan rätt. 

Täcka eller måla över?

I sitt brev kräver sönerna att skjutväggen, ledstången och glaset ska tas bort. De uppkomna skadorna på frescomålningen ska åtgärdas eller täckas över med draperier för framtida åtgärder.

Sönerna har dock ingen rätt att bestämma vad kyrkan får eller inte får göra. Och trycker man på för hårt kan man förlora på det, menar Sofie Grettve.

– Ljungby pastorat kan alltid bestämma sig för att måla över hela bilden och så är problemet löst. Det har de rätt att göra. Men det bästa att göra i det här läget är att påbörja en dialog, förklara varför man känner sig kränkt och föreslå en lösning, säger Sofie Grettve, förbundsjurist på Konstnärernas riksorganisation.

3 § Upphovsrättslagen 2 stycke

”Ett verk må icke ändras så, att upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart kränkes; ej heller må verket göras tillgängligt för allmänheten i sådan form eller i sådant sammanhang som är på angivet sätt kränkande för upphovsmannen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.