Hör Kabir Mohammadi från Afghanistan om att Italen gav uppehållstillstånd när Sverige nekade – och varför han vill komma tillbaka. Foto: SVT/ClaryKroon

Kabir fick asyl i Italien efter avslag i Sverige – vill nu anhöriginvandra

Uppdaterad
Publicerad

Kabir Mohammadi från Afghanistan kom till Sverige 2016 som ensamkommande barn. Han ansökte om uppehållstillstånd, men fick avslag efter avslag. 2018 hade fallet kommit till högsta instans, Migrationsöverdomstolen, och även där blev det avslag.

– Till slut blev det ingenting för mig i Sverige, men nu har jag fått uppehållstillstånd i Italien, säger han.

Huvudregeln i Dublinförordningen är att en person bara ska kunna få sin asylansökan prövad i ett EU-land, men det kan göras undantag. 

– Vill ett annat land pröva en asylansökan, så kan de göra det. Olika EU-länders bedömningar kan skilja sig åt ganska mycket. I till exempel Italien får fler afghaner uppehållstillstånd. 2019 var det omkring 90 procent som beviljades uppehållstillstånd där, vilket kan jämföras med Sverige där det var omkring 40 procent, säger Martin Nyman, tf. chefjurist på Asylrättscentrum. 

Växjö

Flyktingstatus i Italien 

Kabir Mohammadi är i Växjö för att hälsa på sin flickvän, men han har nu bott i Italien i två år, där fick han uppehållstillstånd som flykting.

Han säger att han trivs bra i Italien, men vill ändå tillbaka till Sverige. I november förra året ansökte Kabir om nytt uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning till sin flickvän och väntar nu på Migrationsverkets beslut.

– I Italien har jag bara ett uppehållstillstånd och min bror. I Sverige har jag min svenska familj, min flickvän och kompisar. Jag har ju bott här i 3,5 år, säger han. 

Hårda krav för uppehållstillstånd på grund av anknytning 

På Asylrättscentrum, som är en organisation som bland annat jobbar med att ge juridisk rådgivning till asylsökande, förklarar man att det finns många krav för att beviljas asyl i Sverige på grund av anknytning. 

– För det första krävs det att man kan styrka sin identitet. Det krävs att den anhöriga i Sverige har uppehållstillstånd eller ett svenskt medborgarskap och kan försörja sig och personen som vill ha uppehållstillstånd. Dessutom behöver personen ha en bostad av tillräcklig storlek och standard. Migrationsverket kommer också göra en bedömning om det är ett seriöst förhållande, säger Martin Nyman, tf. chefjurist på Asylrättscentrum. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet