I kategorin ”Småstads-och landsbygdskommuner” är Kalmar är nominerade tillsammans med Varberg och Lidköping till Årets superkommun. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Kalmar kan bli årets superkommun – igen

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången i rad är Kalmar en av de nominerade städerna när Årets superkommun 2022 ska utses, och det innebär att Kalmar återigen har chansen att ta hem titeln som Årets superkommun efter förra årets vinst.

Det är tidningen Dagens samhälle, med fokus på att bevaka kommuner och regioners arbete inom olika frågor, som årligen delar ut utmärkelsen Årets superkommun.

För att kunna bli nominerad till Årets superkommun bedöms kommunerna i 18 olika kategorier. Det är i kategorin ”Småstads-och landsbygdskommuner” som Kalmar är nominerade tillsammans med Varberg och Lidköping.

Vann 2021

Motiveringen när Kalmar tog hem titeln Årets superkommun 2021 var att man lyckats med att jobba attraktivt med att öka sin befolkning, att man har starka skolresultat, man värnar om sin stora och folkrika landsbygd, och att jämställdheten mellan kvinnor och män bland kommun- och regionalt anställda visade på en ovanligt liten övervikt för männen.

I årets motivering till nomineringen utmärker Kalmar sig återigen främst för sina goda resultat i skolan och en god nivå på jämställdheten. Dessutom har man tagit flera kliv framåt kring klimat och miljö.

I kategorin ekonomi ligger dock Kalmar inte lika högt, där lyder sammanfattningen ”För att få in kapital till nya investeringar har kommunen likt många andra gjort affärer med Samhällsbyggnadsbolaget, som i början av året köpte det kommunala fastighetsbolaget för nästan 2,7 miljarder kronor”.

Den 5 juli, under Almedalsveckan, presenterar Dagens samhälle resultatet av årets undersökning och då kan alltså Kalmar återigen tar hem titeln som Årets superkommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.