Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Arnesson, förvaltningschef för serviceförvaltningen i Kalmar, berättar att man nu ser över om man nu ska se över hur kommunens odlingslotter ska se ut i framtiden. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT/Karin Ahlgren/SVT

Kalmar kommun backar efter bråk om odlingslotter

Uppdaterad
Publicerad

Efter en högljudd debatt och många upprörda röster ägde det första dialogmötet rum under måndagskvällen mellan Kalmar kommun och hyrestagarna av kommunens odlingslotter.
– Vi gör ett omtag nu, kring hur de olika odlingslotterna ser ut och vilka förutsättningar som finns för dem, säger Peter Arnesson, förvaltningschef för serviceförvaltningen i Kalmar kommun.

Efter sommaren kom Kalmar kommun med beskedet att inga byggnader större än två kvadratmeter får finnas på de odlingslotter som kommunen hyr ut, eftersom större byggnader strider mot hyresavtalen och kräver bygglov. Detta trots att det på många lotter har funnits byggnader större än så i decennier. Ett besked som väckte många känslor hos odlarna, som efterfrågade dialog och kompromiss.

Formar framtidens odlingslotter

Under måndagskvällen anordnades ett första dialogmöte med kommunen och odlarna.

– När vi träffat samtliga ska vi sätta oss ner och fundera på vad som är viktigt och hur vi kan utveckla odlingslotterna. Vill man ha något som mer går mot kolonilotter eller vill vissa områden bara ha odlingslotter och ingenting annat?, säger Peter Arnesson.

Kan det bli så att odlare ändå får ha kvar sina byggnader?

– Vi har ett avtal i grunden. De ser lite olika ut beroende på vilket år man har skrivit det, vilket komplicerar det hela. Men vi får se över hur det ska se ut i framtiden. Hur ser en odlingslott ut om fem eller tio år. Då kanske man får ha enklare regnskydd, beroende på vad vi kommer fram till under dialogen nu.

Uppskattar dialogen

Under den kommande veckan kommer ytterligare sex dialogmöten hållas med resterande lottområden i Kalmar.

– Jag tycker att det är jättebra att vi har dialogerna, självklart kan man vara efterklok och sett att vi skulle haft dem innan. Men nu har vi dem och förhoppningsvis kan vi fortsatta ha en bra dialog framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer