Foto: Lars Pehrson/TT

Kalmar kommun blockerar mejl

Publicerad

En kvinna i Kalmar begärde ut för mycket offentliga handlingar tyckte Kalmar kommun. Nu blockerar kummunen kvinnans mejl.

Kalmar tar strid mot en kvinna som länge med stöd av offentlighetsprincipen bombarderat kommunen med krav att få ut alla möjliga offentliga handlingar. Förra veckan beslutade kommunledningen att blockera kvinnans ständiga mejl.

Det skedde sedan avsändaren begärt ut alla CV på anställda på kommunledningskontoret och alla handlingar diarieförda 2013.

600 mejl i månaden

I snitt har kvinnan skickat cirka 600 mejl till kommunen varje månad. Kommunledningen räknar med att hennes ständiga propåer att få ut handlingar har tagit en och en halv tjänst i anspråk.

– Vi bryter mot lagen. Det vet vi om, säger Anette Andersson, förvaltningschef på kommunledningskontoret, till Barometern.

Hon välkomnar en eventuell rättslig prövning.

48 anmälningar mot poliser

Kvinnan har redan vänt sig till justitieombudsmannen (JO) som har ställt frågor till kommunen.

Hon är också känd hos Riksenheten för polismål i Malmö. Hon har lämnat in 48 anmälningar mot poliser. Ingen av dem ledde till några åtgärder. Sedan oktober 2012 går all korrespondens från kvinnan till åklagarna direkt till riksåklagaren (RÅ).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer