Måns Linge (M), ledamot i kommunstyrelsen i Kalmar Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Kalmar kommun kan anlita extern visselblåsarfunktion

Publicerad

Kalmar kommun kan få en särskild mottagningsfunktion för visselblåsare. Det ska kommunen utreda efter att en motion från Moderaterna bifölls under måndagens fullmäktige.

Motionens upphovsman, Måns Linge (M), vill att kommunen inför en visselblåsarfunktion som är extern och där man anonymt kan tipsa om missförhållanden till en utomstående tredje part.

– Det behövs för att man som anställd i Kalmar kommun ska känna sig säker i att kunna anmäla oegentligheter utan att vara rädd för att man själv ska råka illa ut, skriver Måns Linge (M), förste vice ordförande i omsorgsnämnden, i ett meddelande till SVT.

”Vågar inte stå med sina namn”

Måns Linge berättar att det bland annat i höstas var anställda inom omsorgen som hörde av sig och ville tipsa om missförhållanden men som inte vågade stå med sina namn.

– Exakt hur det ska fungera ska kommunen titta på nu. Det finns en rad exempel runt om i landet på hur det kan se ut, så jag är säker på att man kommer hitta ett bra upplägg för det här, skriver han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.