Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Liselotte Ross (V) kommunalråd med ansvar för personalfrågor i Kalmar kommun. Hör henne berätta om varför kommunpolitikerna är eniga om att de vill införa vaccinkrav för nyanställda inom vård och omsorg, i klippet. Foto: William Frykfeldt

Kalmar kommun vill se vaccinkrav för nyanställda

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill även Kalmar kommun införa vaccinkrav för nyanställda inom vård och omsorg. Beslutet väntas tas på kommande kommunstyrelse.

Med anledning av smittspridningen i samhället vill Kalmar kommun nu kräva att alla nyanställda inom vård och omsorg är vaccinerade.

– Man kommer behöva visa upp någon form av bevis för att man är vaccinerad. Vi tycker att det är är något som är viktigt och något som alla vill ställa sig bakom, säger Liselotte Ross (V), kommunalråd i Kalmar med ansvar för personalfrågor.

Patientsäkerhetsfråga

Främsta orsak till att man landat i detta handlar om att öka patientsäkerheten. Kommunen menar också att det handlar om de anställdas arbetsmiljö. I kommunens vård- och omsorgsuppgift ingår bland annat hemtjänst, äldreboenden och LSS-boenden, där en stor del av patienterna tillhör en riskgrupp.

– Vi vet att de vi möter i våra verksamheter är de som riskerar att bli allvarligt sjuka och kanske till och med avlida om de drabbas av covid. Vi ser att det är läge nu att införa de här kraven, säger Liselotte Ross (V).

Inte okontroversiellt

Växjö var en av de första kommunerna som införde vaccinkrav vid nyanställningar. Kommunen har dock inte fått många efterföljare i Kronobergs och Kalmar län. Enligt SVT:s kartläggning för två veckor sen avvaktar många kommuner på centrala besked från SKR om offentliga arbetsgivare får ställa den typen av krav. Men nu har Kalmar alltså landat i att man vill göra likadant.

Beslutet i Växjö mötte en del kritik och ansvarigt kommunalråd har bland annat blivit polisanmäld för tjänstefel.

– Vi är beredda på att det kan komma någon anmälan och i så fall ser vi fram emot att det rättsligt prövas, säger Liselotte Ross (V).

Beslut på tisdag

Förslaget kommer att tas upp för beslut i kommunstyrelsen nästa tisdag. Enligt Liselotte Ross (V) är både majoritet och opposition eniga om att införa kravet.

– Det kommer vara så pass många som tycker att det här är ett bra förslag så det kommer att röstas igenom, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer