Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin meddelade under fredagen hur Kalmar län ska hantera corona-hösten. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Kalmar län börjar med familjeisolering för covidsmittade

Publicerad

Kalmar län har lägst smittspridning i hela landet. Trots detta ser regionen nu en ökning och för att hantera höstens eventuella utmaningar införs bland annat hemisolering.

Under fredagens presskonferens om corona-läget i Kalmar län meddelade regionen att det fortfarande är förhållandevis låg spridning i länet. Kalmar län ligger längst ner när det kommer till smittspridningen i Sverige, men regionen har sett en ökning de senaste veckorna.

– Pandemin är inte över, håll i och håll ut, sade regiondirektör Ingeborg Eriksson under presskonferensen.

Hemisolering

För att hindra virusets framfart, och för att enklare kunna hantera pandemin under hösten, har det nu införts hemisolering.

– Förra veckan började vi med det lite smått och vi har redan testat ett par fall och det har visat sig ge resultat, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare för Region Kalmar län.

Restriktioner

Andra verktyg som regionen kan komma att arbeta med för att tackla viruset under hösten är att införa särskilda lokala restriktioner som att invånarna ska undvika att resa och att gå i köpcentrum.

– Vi kan komma att gå tillbaka till den här tvåtimmars-regeln, säger Lisa Labbé Sandelin.

I klippet berättar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin om hur hemisolering fungerar i praktiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer