Idag firades de nyexaminerade med blommor Foto: Privat

Snabbspår för läkare har gett resultat

Uppdaterad
Publicerad

Genom en intensivkurs ledd av landstinget i Kalmar kommer sjukhuspersonal som inte har svenska som modersmål ut i arbete snabbare. Detta firades idag i Kalmar.

Projektet startades av landstinget i Kalmar 2015 och nu har 11 deltagare klarat slutproven och fått sin svenska legitimation. Enligt beräkningar är det inte ovanligt att det annars tar 5-7 år för personer med utomeuropeisk läkarlegitimation att komma ut i arbetslivet i Sverige.

– Det har gått jättebra. Hittills är det tio läkare och en sjuksköterska som deltagit i projektet och som nu klarat alla kunskapsprov och därmed fått sin legitimation. De flesta är ifrån Syrien, säger Ingela Lindström HR-strateg på landstinget i Kalmar.

Kalmar

I projektet får deltagarna läsa svenska på gymnasienivå tre dagar i veckan och resterande två dagar praktiserar de inom sitt yrke.

Mohanad först med läkarlegitimation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet