Visa alla (2)

Nya polisorganisationen höll inte – nu ritas kartan om igen

Publicerad

Kalmar och Kronoberg blir ett polisområde när polisen återigen ritar om kartan från och med måndag. ”Det man provade var att skapa polisområden där man skar igenom länsgränserna, för att det belastningsmässigt skulle bli lika. Men det fungerade inte och det är det vi justerar” säger polisområdeschefen Patrik Oldin.

Det var den 4 april 2016 som polisen genomförde en genomgripande omorganisation. Rent geografiskt innebar den att Älmhult, Markaryd och Ljungby tillhörde polisområdet sydvästra Götaland, medan resterande kommuner i Kalmar och Kronobergs län tillhörde sydöstra Götaland.

Omorganisationen fick kritik från flera håll, däribland Polisförbundet region Syd och många poliser har lämnat yrket.

”Positivt att våga ändra tillbaka”

Enligt polisområdeschefen Patrik Oldin uppstod det också problem med kommunikationen mellan de olika landstingen och myndigheterna i och med att de ingick i olika polisregioner. Därför slår man nu ihop alla kommunerna i Kalmar och Kronobergs län till en polisregion.

– Jag skulle inte kallade det för ”omorganisation” utan snarare för en justering. Jag känner mig väldigt positiv inför det här och jag tror att alla känner sig nöjda för omväxling skull, säger Patrik Oldin.

Är det här ett bakslag för er, att den nya organisationen inte höll?

– Jag ser det som positivt att man vågar ändra tillbaka efter att ha prövat. Polisområdena fungerade inte och det är det vi justerar. I övrigt är det den nya organisationen som gäller, säger Patrik Oldin.

Lokalpolisområdena justeras

Ljungby lokalpolisområde har utmålats som vinnare i den befintliga polisorganisationen, med bättre polisnärvaro och samarbete med kommunerna. Men det kommer inte att försämras när man nu organiserar om igen, enligt Patrik Oldin.

När polisen ändå omorganiserar sker också justeringar av de mindre polisområden.

– I Kalmar län flyttar Högsby och Mönsterås till lokalpolisområde Västervik, medan Torsås går till Nybro. Vi tog tillfället i akt och gjorde justeringar inom polisområdet för att förbättra verksamheten.

Några anledningar till de justeringarna är att Mönsterås och Högsby kommun har samma säkerhetssamordnare, detsamma gäller för Torsås och Emmaboda kommun. Och i Mönsterås rör sig kriminella ”flöden” snarare norrut mot Oskarshamn än söderut mot Kalmar.

Polisens nya områden Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer