Medias rapportering om svininfluensa har bidragit till att många vill vaccinera sig. Foto: TT

Kalmar och Kronoberg reserverar influensavaccin för riskgrupper

Publicerad

Efterfrågan på influensavaccin har varit ovanligt stor i år, och leverantörerna har inte fler doser att leverera. Nu har myndigheterna gått ut med en nationell rekommendation om att endast människor som tillhör en riskgrupp ska vaccineras i första hand.

I år tycks intresset för att vaccinera sig vara större än tidigare. Samtidigt råder brist på vaccin hos leverantörerna på grund av ökad efterfrågan i hela Europa, vilket gör det svårt för landstingen och regionerna att beställa mer vaccin än det som från början beställts.

Nationell rekommendation

Under fredagseftermiddagen beslutade Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting att de ska gå ut med en nationell rekommendation.

– Vi kommer att göra precis som de föreslår och prioritera riskgrupperna, säger Lisa Labbé Sandelin som är smittskyddsläkare i Kalmar län.

Just nu på går en inventering av av det vaccin som finns kvar.

– Skulle det komma mer från företaget eller om man kan flytta runt det som redan finns kan man vaccinera vårdpersonal och de som vill skydda sina anhöriga, säger Lisa Labbé Sandelin

Även i Kronobergs län har man valt att rätta sig efter rekommendationen.

– Vi kommer att följa den och avvakta tills vi vet mer om hur tillgången ser ut, säger Christian Blomqvist, som är smittskyddsläkare i Kronobergs län.

FAKTA: RISKGRUPPER

Exempel på riskgrupper är personer som fyller 65 år i år eller är äldre, gravida (efter vecka 16), och personer med till exempel hjärt- och lungsjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.