Flygplatsen i kris – begär 28 miljoner i stöd från ägarna

Uppdaterad
Publicerad

I pandemins spår har Kalmar Öland Airport hamnat på obestånd. Nu ber flygplatsen om ekonomiskt stöd i mångmiljonklassen från sina ägare –Kalmar kommun och Region Kalmar län.

Kalmar Öland Airport har drabbats hårt av pandemin, och under en period upphörde nästan all trafik. Minussiffrorna för flygplatsen har fortsatt, trots att man har vidtagit olika åtgärden och varslar personal.

Nu föreslår tjänstemännen i Kalmar kommun att bevilja 14 miljoner kronor i extrapengar till flygplatsen, något som Barometern var först med att rapportera.

Lika mycket kommer att begäras från andra ägaren: Region Kalmar – totalt alltså 28 miljoner kronor.

– Vi har tappat 80 procent av trafiken. De här 28 miljonerna är kopplat till jämförelsen 2019 – hur mycket är det pandemin har påverkat, säger Ronny Lindberg, vd på Kalmar Öland Airport.

Uteblivet statligt stöd

Förra året fick flygplatsen ett statligt stöd, men stödet uteblev under 2021. Även det påverkar det stora tappet, säger Ronny Lindberg.

Kunde ni gjort något för att inte hamna i den här situationen?

– Stängt. Och skickat hem allt folk och sålt av alla grejerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.