• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jennie Vallin framför en hissad Prideflagga i Torsås. Foto: Niclas Wimmerberg

Årets Kalmarsund Pride invigdes i Torsås

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen gick startskottet för Kalmarsund Pride. Tidigare trodde man att årets upplaga skulle bli den sista, men nu vill festivalens ansvariga fortsätta kämpa.

För fjärde året i rad blev blev det på måndagen dags för invigning av Kalmarsund Pride. Efter ett år i Emmaboda och två år på Öland skedde invigningen i år på Torskolan i Torsås. Eftersom att prideveckans avslutning och parad hålls i Kalmar har man medvetet valt att inte hålla invigningen där.

– Vi tycker att det är viktigt att låta den här möjligheten vandra runt och den här gången var det Torsås tur, berättar Jennie Vallin, eventansvarig i Kalmarsund Prides styrelse.

”Måste pågå 365 dagar om året”

Prideveckan sattes igång med hjälp av hissade prideflaggor och invigningstal. Nytt för i år är att man kommer att ha en Pridekör som kommer att startas upp och sedan fortsätta sjunga tillsammans under hela året.

– Det finns ett symboliskt värde i att hissa flaggan, så det brukar vara en viktig del vid en invigning. Sen är det här, som vi säger, ett arbete som måste pågå 365 dagar om året, säger Jennie Vallin.

Vill att Pride ska leva vidare trots hot

Man har tidigare befarat att årets upplaga av Kalmarsund Pride skulle bli den sista, på grund av de hot och trakasserier som riktats mot festivalen. Men Jennie Vallin vill inte spekulera i hur framtiden blir, utan menar att man kommer göra vad man kan för att ha kvar evenemanget.

– Vi gör hela tiden en utvärdering av vårt arbete och tittar på hur gruppen ska kunna peppa varandra. Vi vill att det här ska leva vidare och kommer att kämpa tillsammans för att det ska göra det, berättar hon.

Så det blir Kalmarsund Pride igen nästa år?

Ja, det satsar vi på, säger Jennie Vallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torsås

Mer i ämnet