”Kalmars stadsvapen ska behållas”

Publicerad

I april i år berättade vi att det blossat upp en het debatt kring Kalmar nya stadsvapen. Men nu har den politiska majoriteten bestämt sig för att behålla vapnet som det ser ut i dag.

Kalmars stadsvapen har funnits sedan 1200-talet och är Sveriges äldsta. När en ny utformning av stadsvapnet presenterades så ledde det till en proteststorm.

Sociala medier svämmande över med kommentarer. Någon tyckte att det liknade en trafikskylt någon annan liknade det vid en entré till ett utedass.

Inte heller högsta hönset statsheraldiker Henrik Klackenberg var nöjd med den nya grafiska profilen.

– Det är en streckteckning i blått och vitt. Det blir ju ett annat märke. Och att en kommun lämnar sedan 750 år inarbetat märke och börja kommunicera två konkurrerande märken är väl knappast något som en kommunikationsstrategi kan rekommendera, sa han till SVT Nyheter Småland i april.

Behålla nuvarande stadsvapen

Kommunikationsenheten kommer med sitt förslag om hur Kalmar nya stadsvapen ska se ut i september, men den politiska majoriteten har redan bestämt sig.

– De är fria att lägga sitt förslag, men vi vill ha det vapen som vi nu använder, och registrera det enligt konstens alla regler, säger Johan Persson till tidningen Barometern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer