Foto: Arkivbilder TT

Kalmar tingsrätt försvarar minskad användning av tingsstället

Uppdaterad
Publicerad
Enligt Kalmar tingsrätt är det minskade anslag som ligger bakom att man nu vill förlägga färre förhandlingar till tingsstället i Västervik.

Tingsstället i Västervik används för brottmål med anknytning till Västervik, Hultsfred och Vimmerby två dagar i veckan. När Västerviks kommun tidigare i veckan fick brev från Kalmar tingsrätt om att antalet förhandlingar ska minska riktade kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) kritik mot beslutet. Laila Kirppu, lagman vid Kalmar tingsrätt förstår kritiken och säger att det är ekonomiska orsaker till beslutet.

– Vi har fått minskat anslag på Kalmar tingsrätt. Vi är en av få domstolar i landet som har tingsställe och det medför extra kostnader för bland annat resor, övertid, säkerhet och övernattning. Det finns inga öronmärkta pengar för tingsställen och vi får inga extra pengar som täcker kostnaderna, berättar hon.

Står inte för hyran

Beslutet gäller för 2019.

Det finns fortfarande en kostnad för lokalerna, men den ingår inte i budgeten för Kalmar tingsrätt.

– Lokalerna kostar också, men det är Domstolsverket som står för hyran, den belastar inte Kalmar tingsrätts budget.

I kritiken från Västerviks kommun finns en oro över att tingsstället på sikt läggs ner och en oro för att rättsväsendet centraliseras.

– Det här beslutet gäller i år. Vad som händer i framtiden kan jag inte svara på. Jag förstår att mitt beslut kan ifrågasättas och att vi måste ta ansvar för miljön, men jag måste därutöver ta ansvar för tingsrättens ekonomi. Vi lägger inte ner helt utan försöker tillgodose de behov som finns,  säger Laila Kirppu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer