Arkivbild Foto: Fanni Olin Dahl TT

Tävling ska få föräldrar att sluta skjutsa barn till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar som hämtar och lämnar sina barn med bil skapar dagligen en riskfylld trafiksituation. Och nu vill Kalmar kommun att fler elever ska gå eller cykla.

Tävlingen som drar igång i vecka 38 och avslutas vecka 42 går ut på att välja ett så klimatsmart färdsätt till skolan som möjligt. Den som byter föräldrarnas bil mot sina egna ben, eller kanske väljer att cykla, kan vinna fina priser. Det är ett pilotprojekt där fyra skolor ingår, och fokus är på elever i mellanstadiet. Det är Robert Dahlström vid samhällsbyggnadskontoret på Kalmar kommun som har varit projektledare.

Föräldrar som är desperata

– Vi är just nu inne i en ond spiral. Ju fler föräldrar som tar bilen till skolan, desto större blir problemen. Föräldrar som är desperata när de kommer till skolan med sina bilar, kör upp på både trottoarer och gräsmattor. Vi ska inte komma med piskor till redan stressade föräldrar som försöker att få i hop livspusslet. Vi måste gemensamt komma med hållbara lösningar inför framtiden, säger Robert Dahlström.

Kalmar

Samlar poäng

Och hållbara lösningar är just att försöka förändra invanda mönster. I stället för skjutsa sina barn till skolan så är det buss eller promenera som är lösningen. För varje enkelresa får eleverna tillräkna sig ett poäng. För den skolklass som efter att försöket har avslutats samlat ihop flest poäng kan vinna någon fin upplevelse som exempelvis en heldag på ett nöjesfält.

– Det kanske blir en heldag på Kolmården eller Ölands djurpark, säger Robert Dahlström.

Det här konceptet är inte unikt för Kalmar utan har sedan länge funnits i Västra Götaland, där det heter ”På egna ben”. Försöket kommer att pågå under två år och är budgeterat att kosta tre miljoner kronor. Pengarna kommer från Energimyndigheten. Efter provperioden kommer projektet att utvärderas och om det slår väl ut kanske fler skolor i kommunen kan få prova på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet